Puotilan kulttuurikartano – Itä-Helsingin olohuone

Koen henkilökohtaisesti erittäin tärkeäksi sen, että kulttuuria ja matkailua tuodaan lähelle asukkaita. Se kasvattaa yhteisöllisyyttä ja sitä kautta koko alueen hyvinvointia.

Syksyllä 2010 Helsingin kaupunki laittoi myynti-ilmoituksen, jossa kerrottiin myytävänä olevan Puotilan kartano, itäisen Helsingin kartanokulttuurin muistomerkki. Kartano on kulttuurihistoriallisesti tärkeä suojeltu rakennus ja siksi sen säilyttäminen ja ympäristön kunnostaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Myyntiprosessin tuloksena Puotilan Kartano siirtyi syksyllä 2013 jälleen yksityisomistukseen, kun kaupunki myi sen Koy Puotilan kulttuurikartanolle.

Puotilassa ja sen ympäristössä syntyi yhteinen tavoite kartanon alueen elävöittämiseksi.

Keväällä 2013 Puotilan kartanon ympärille perustettiin yhdistys Puotilan Kartanon Ystävät ry. Sen yhtenä tehtävänä on ollut perustamisestaan lähtien paitsi kartanon monipuolisten kulttuuri- ja muiden tapahtumien tukeminen ja edistäminen, myös Puotilan kartanon historian vaaliminen ja sen tutkiminen. Yhdistyksen tavoitteena on elävöittää Puotilan kartanon miljöötä paikallisin voimavaroin. Yhteinen ponnistus vuodesta 2013 on tuottanut tulosta ja asukkaat ovat ottaneet Kartanon ja Café Svenkan omakseen.

Puotilan Kartanon Ystävät ry:n tavoitteena oli heti ensimmäisestä toimintakesästään 2013 alkaen järjestää noin 1-4 kulttuuritapahtumaa kuukausittain. Mutta toisin kävi! Tapahtumia järjestettiin Café Svenkassa 1-4 tapahtumaa viikottain . Mukana oli suosittuja musiikki- ja taidetapahtumia jazzista kuubalaiseen musiikkiin ja sepän taontanäytöksestä runonlausuntaan ja slangijoululaulujen yhteislauluiltaan. Oli Octoberfestarit, olutkoulu, teatteribuffee, itsenäisyyspäivä-tapahtuma, Euroopan rakennusperintöpäivä -tapahtuma sekä HSL:n ja Ilmastoinfon joukkoliikenneseikkailu, opastettuja historiallisia kävelykierroksia Birgitta-neidon johdattamana.

Maaliskuussa 2014 Koy Puotilan Kulttuurikartano aloitti myös Kartanon päärakennuksen saneeraamisen. Vanhoja arvoja kunnioittaen Wareco Oy:n johdolla remontoitiin kulttuurihistoriallista arvokasta kartanoa ja saneerauksen aikana myös kaupunginmuseo sai taltioitua arvokasta tietoa kartanon historiasta.

Kartanon päärakennuksen aloitettua toimintansa elokuussa 2014 mukaan on tullut paljon ravintolan vakituisia toistuvia tapahtumia kuten Stand Up-illat, Puotilan Kartano Unplugged-musakeikat ym, jotka ovat jatkuneet aina näihin päiviin asti ja edelleen!

Hyvä on lähtenyt kiertämään ja mukana Kartanon Ystävien ohella tapahtumia on tullut järjestämään Osuuskunta Kartanon kulttuurikollektiivi, joka tuottaa Puotilan Kartanolla kesäteatteriesityksiä, Open Mic-iltoja, Girls Rockia, teatterikursseja ym.

Puotilan Kartanolla järjestettävistä löytyy tietoa mm:

*www.puotilankartano.fi

*Helsingin Uutisten kumppanisivu:

www.helsinginuutiset.fi/kumppanit/puotilan-kartanon-ystavat

*www.facebook.com/PuotilanKartano

*www.kulttuurikollektiivi.fi/

Olen ollut Puotilan Kartanon Ystävät ry:n hallituksessa sen perustamisesta 2013 lähtien toimien sen puheenjohtajana kahtena ensimmäisenä kautena vuosina 2013-2014 ja Puotilan Kartanon avattua uudelleen remontin jälkeen ovensa, sen myynti- ja markkinointipäällikkönä vuosina 2014-2016.

Puotilan kartanon ystävät -yhdistys on palkittu Itä-Helsinki-palkinnolla. Taiteiden yönä annetun palkinnon myönsivät Itä-Helsingin yrittäjät, Lions Klubi Helsinki ja Helsingin Uutiset.

Lue lisää: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/251331-puotilan-kartanolla-on-hyvia-kavereita

 

Artikkeli kategoriassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *